wtorek, 22 kwietnia 2025

Wielkanocna babka piaskowa

Święta dobiegły końca, ale mam dla Was jeszcze dwie kwestie, którymi chciałam się podzielić. Pierwsza to przepis na babkę piaskową. A że babka to nieodzowny element Wielkanocy, toteż nie mogło jej zabraknąć na moim świątecznym stole.

Druga kwestia to szydełkowa serwetka, którą zrobiłam z myślą o ustrojeniu koszyczka wielkanocnego. Wzór serwetki jest na tyle uniwersalny, że jeszcze dziś postaram się wrzucić go na blog - idealnie sprawdzi się jako całoroczna ozdoba. 

Wracając natomiast do babki, poniżej przepis na klasyczną babkę piaskową.

Składniki: 

- 1 szkl. mąki pszennej (170 g),

- 1 szkl. mąki ziemniaczanej (190 g),

- 1 szkl. oleju roślinnego,

- 3/4 szkl. cukru,

- 5 jaj,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- polewa (ja zrobiłam polewę krówkową).



Sposób wykonania:

- cukier z jajkami ucieramy mikserem na gładką, puszysta masę,

- wlewamy cienką stróżką olej,

- łączymy ze składnikami suchymi, mieszamy,

- wykładamy na blaszkę,

- pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Upieczoną babkę dekorujemy cukrem pudrem, lukrem, czy polewą. Moja polewa powstała poprzez roztopienie w garnuszku krówek i połączenie ich z mlekiem.

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów