Święta dobiegły końca, ale mam dla Was jeszcze dwie kwestie, którymi chciałam się podzielić. Pierwsza to przepis na babkę piaskową. A że babka to nieodzowny element Wielkanocy, toteż nie mogło jej zabraknąć na moim świątecznym stole.
Druga kwestia to szydełkowa serwetka, którą zrobiłam z myślą o ustrojeniu koszyczka wielkanocnego. Wzór serwetki jest na tyle uniwersalny, że jeszcze dziś postaram się wrzucić go na blog - idealnie sprawdzi się jako całoroczna ozdoba.
Wracając natomiast do babki, poniżej przepis na klasyczną babkę piaskową.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej (170 g),
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej (190 g),
- 1 szkl. oleju roślinnego,
- 3/4 szkl. cukru,
- 5 jaj,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- polewa (ja zrobiłam polewę krówkową).
Sposób wykonania:
- cukier z jajkami ucieramy mikserem na gładką, puszysta masę,
- wlewamy cienką stróżką olej,
- łączymy ze składnikami suchymi, mieszamy,
- wykładamy na blaszkę,
- pieczemy około 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Upieczoną babkę dekorujemy cukrem pudrem, lukrem, czy polewą. Moja polewa powstała poprzez roztopienie w garnuszku krówek i połączenie ich z mlekiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz