Przed nami ostatni weekend lata... Trochę szkoda, tym bardziej, że w tym roku lato nas specjalnie nie rozpieszczało pogodą. No cóż... Pora nastawić się na tryb "jesiennej nostalgii", czyli wieczór z książką i kawałkiem dobrego ciacha (tak - kawałkiem, a nie połową blaszki, bo potem trzeba będzie to odpokutować wielogodzinnymi treningami 😏).
Co zatem proponuję na jesienną rozgrzewkę? Sernik z karmelizowanymi jabłkami, owsianą kruszonką i nutą cynamonu.
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 100 gramów herbatników,
- 80 gramów masła
- przyprawa korzenna.
Składniki na masę serową:
- 500 gramów twarogu,
- 180 gramów cukru,
- 3 jaja,
- 100 gramów śmietany 18% (ewentualnie gęstego jogurtu),
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Karmelizowane jabłka:
- około 6-7 średniej wielkości jabłek,
- 70 gramów masła,
- 100 gramów cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Owsiana kruszonka:
- 20 gramów mąki pszennej,
- 30 gramów płatków owsianych,
- 30 gramów cukru,
- 30 gramów masła.
Sposób przygotowania:
- herbatniki rozdrabniamy i łączymy z rozpuszczonym i lekko ostudzonym masłem,
- rozprowadzamy na spodzie tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia,
- przygotowujemy owsianą kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza,
- obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie paski,
- jabłka karmelizujemy na patelni z dodatkiem masła, cukru i przypraw korzennych/cynamonu (do momentu aż sos stanie się gęsty, ciągnący),
- łączymy i miksujemy składniki na masę serową,
- połowę uzyskanej masy serowej wykładamy na ciasteczkowy spód,
- na masę serową wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek,
- wylewamy na jabłka pozostałą część masy serowej,
- sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez około 55 minut, w2 170 stopniach Celsjusza,
- upieczony sernik obsypujemy przygotowaną wcześniej i podpieczoną kruszonką i pozostałą częścią karmelizowanych jabłek.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz