Jesiennych wypieków ciąg dalszy. Stwierdzić, że ta pora roku nastroiła mnie mocno w kierunku cukierniczym, to jak nic nie powiedzieć. W zasadzie co dzień coś ląduje w moim piekarniku. Nie zawsze są to natomiast udane próby.
Jednak i ta porażka nie mogła mnie zniechęcić do pieczenia. Ledwo wyjęłam nieszczęsny zakalec z piekarnika, a już w mojej misce lądowały składniki na kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem odnotowałam sukces - ciasto się udało. Tarta ze śliwkami i bezową kołderką wyszła znakomicie. Co ciekawe, przepis jest bardzo łatwy, składników też niewiele. Ponadto do tej tarty idealnie pasują śliwki, zatem jesienny vibe zaliczony!
Składniki na ciasto:
- 350 gramów mąki pszennej,
- 180 gramów zimnego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: łyżka śmietany 18%.
Składniki na bezę:
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 160 gramów cukru,
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
- płatki migdałowe.
Dodatkowo: około 1/5 kg śliwek lub innych owoców.
Sposób przygotowania:
- do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder,
- zagniatamy składniki na kruche ciasto do uzyskania jednolitej struktury,
- ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą,
- kulę ciasta wkładamy do zamrażarki na około 15 minut (schłodzone ciasto jest potem bardziej kruche),
- po wyjęciu ciasta z zamrażarki wykładamy je na spód wysmarowanej masłem foremki do tarty,
- nakłuwamy ciast widelcem i wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut (temperatura około 190 stopni Celsjusza),
- kiedy ciasto uzyska ciepły koloryt, wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy śliwki (wcześniej kroimy je na połówki i usuwamy pestki),
- zabieramy się za przygotowanie bezy: białka miksujemy ze szczyptą soli,
- do pianki z białek dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej miksujemy,
- do ubitych białek (musza być bardzo sztywne) dodajemy skrobię i miksujemy chwilę na zmniejszonych obrotach,
- ubite z cukrem i dodatkiem skrobi białka wykładamy na śliwki, rozsmarowując na całej powierzchni ciasta,
- całość posypujemy płatkami migdałowymi,
- ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 160 stopni Celsjusza.
I voilà! Tarta gotowa 😀
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz