niedziela, 22 czerwca 2025

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Mamy lato 🌞 przez niektórych wyjątkowo wyczekane, z uwagi na mało wiosenną aurę dotychczas. Tak czy inaczej, lato nastało, a co za tym idzie, pojawiły się okazje do przygotowania nieco lżejszych wypieków. 

Ostatnio moje ciasta i desery w zasadzie zdominowane były dodatkami w postaci truskawek, choć nie wrzucałam nowych przepisów na blog. Po prostu drożdżówki z truskawkami i inne ciasta tego typu znikały, zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia. 

Wczoraj natomiast szukałam pomysłu na letnie ciasto, które sprawdzi się jako podwieczorek na przyjęcie w ogrodzie. Pomyślałam, że może tym razem upiekę coś w kolorach zieleni (tak mi się ta barwa skojarzyła z latem i ogrodem 😁). Wyszukałam więc przepis na biszkopt z bitą śmietaną, winogronami i galaretką. Oczywiście zamiast winogron mogą być każde inne owoce. Ja planowałam agrest, ale jest jeszcze dość kwaśny. Te słodsze odmiany agrestu pojawią się w okolicach lipca. 

To tyle tytułem, nieco przydługiego, wstępu. Poniżej wrzucam Wam przepis na biszkopt, który upiekłam👇

Składniki na biszkopt (,firma około 25x30 cm):

- 4 jaja,

- szczypta soli,

- 70 gramów cukru,

- 100 gramów mąki pszennej,

- 50 gramów mąki ziemniaczanej.

Składniki na bitą śmietanę:

- 600 gramów śmietanki 36% (schłodzonej),

- 1/2 szklanki cukru pudru,

- 1 łyżka żelatyny,

- 1/4 szklanki mleka, 

- 1/4 szklanki wrzącej wody.

Dodatkowo:

- 3 galaretki agrestowe,

- owoce według uznania (ja miałam winogrona bezpestkowe, ale w sezonie idealny będzie agrest),

- sok z cytryny do nawilżenia biszkoptu. 

Sposób przygotowania:

- przygotowujemy galaretki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia,

- zabieramy się za pieczenie biszkoptu: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy następnie cukier, nadal ubijając, dodajemy żółtka, 

- po dodaniu żółtek do masy, przestajemy ubijać ciasto (ma zostać puszyste), do puszystej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę (łączymy wcześniej w misce mąkę pszenną i ziemniaczaną),

- delikatnie łączymy szpatułką składniki i przelewamy do formy,

- biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni Celsjusza,

- gotowy biszkopt nasączany ponczem (może to być sok z cytryny, czy cokolwiek innego),

- przechodzimy do masy śmietanowej: żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia, do roztworu wody z żelatyną dolewamy zimne mleko i całość odstawiamy do ostudzenia, 

- schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (ważne! śmietanka musi być schłodzona, inaczej się nie ubije na sztywno), dodajemy ekstrakt waniliowy,

- kilka łyżek ubitej śmietanki łączymy z roztworem z żelatyny, łączymy trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (chodzi o to, żeby nie było grudek i śmietaną ładnie połączyła się z żelatyną), 

- łączymy pozostałą ubitą śmietankę z przygotowanym roztworem z żelatyny, 

- masę wykładamy na biszkopt i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny,

- na masie śmietanowej układamy owoce, zalewamy je tężejącą (ale nie całkiem stężałą) galaretką,

- ciasto odstawiamy do lodówki na około godzinę. 

I gotowe 😋

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów