wtorek, 3 czerwca 2025

Bułgarskie garnki gliniane

Zgodnie z moimi wcześniejszymi deklaracjami, ten blog nie jest blogiem o gotowaniu, dlatego też oszczędzam Wam widoków moich kulinarnych poczynań. Tym razem jednak muszę nieco nawiązać do kulinariów, ponieważ po wizycie w Szczytnie i odwiedzeniu jarmarku rękodzieła obiecałam Wam, że wypróbuję zakupiony tam gar.
Gliniane garnki bułgarskie można kupić na stronie  garybulgary.pl.
Czy naczynie się sprawdziło? O dziwo tak. i to doskonale. Piekłam w nim zarówno schab, jak i udka z kurczaka, czy też żeberka z kapustą i wszystko wyszło wyśmienicie. Faktycznie, smak wydaje się nieco intensywniejszy niż w przypadku dań przygotowywanych w klasycznym naczyniu żaroodpornym.

Przepisy na dania zapiekane znajdziecie pod linkiem poniżej👇


Wczoraj przygotowałam udka z ryżem. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Na koniec pieczenia dodałam małe pomidorki papryczkowe, co podkręciło smak.  

Składniki:
4-6 udek, szklanka ryżu, 2 szklanki wody, 4 cebule, 4 pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych/papryczkowych), mogą być z puszki (2 puszki), sól, pieprz, dodałam też posiekany szczypior.

Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka układamy cebulę i udka.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C. piekarnika na 40-50 minut. Jeśli po 30 minutach cebula jest jeszcze twarda, a z mięsa nie wyciekł tłuszcz, to należy dodać pół szklanki wody. Czekamy aż cebula osiągnie „papkowatą” konsystencję i wtedy dodajemy szklankę ryżu, szklankę wody i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Należy dopilnować aby ryż był w wodzie, a udka na wierzchu. Po 20 min. dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy jeszcze 10 minut. Zamiast udek możemy użyć wieprzowiny – wtedy pomidory dodajemy od razu i pieczemy dłużej, dodając 1 szkl. wody więcej.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów