piątek, 28 lipca 2023

Sernik z kwaśną śmietaną

Niezmiennie jestem zdania, że dla tych, którzy wymyślili słodkości, Dante powinien stworzyć osobny krąg piekieł... 😈 Przecież nie godzi się, by te wszystkie ciasta, ciastunie, ciasteczka podstępnie wiodły człowieka na pokuszenie. 

Oczywiście, jak to zwykle bywa, pomimo żarliwych zapewnień, że będę unikać słodyczy jak diabeł święconej wody, zawsze znajdzie się okazja do tego, by jakieś smakołyki znalazły się z zasięgu mojego wzroku. Tym razem za wymówkę posłużyły mi odwiedziny Basi - przecież z takiej okazji nie tylko wypadałoby, ale wręcz należy upiec ciasto 😉. 
Padło więc na stary przepis na sernik z kwaśną śmietaną. Receptura wydała mi się o tyle nietypowa, że nigdy wcześniej nie dodawałam do masy serowej śmietany (a już na pewno nie kwaśnej). Pewnie z tego też powodu, zaskoczył mnie zarówno smak, jak i konsystencja gotowego sernika -  wyszedł puszysty i nieco podszyty kwaskowatą nutą smakową. 
Tyle słowem (jak zwykle nieco przydługiego) wstępu. Pora na przepis 👇

Sernik z kwaśną śmietaną

Składniki na masę serową:

- 250 gramów masła,
- 6-7 żółtek (w zależności od rozmiaru jaj),
- kilogram sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ubita piana z 6-7 jaj.

Składniki na spód do sernika:

- 125 gramów masła lub miękkiej margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 całe jaja,
- kakao.

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu masło bądź margarynę ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy jaja, cukier oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blasze o wymiarach ok. 360x245x60 mm (blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą). 
W tym momencie możemy przystąpić do przygotowania masy serowej, którą wykładamy na surowe ciasto (tak mówi przepis - ja natomiast lekko podpiekam spód, a masę serową wykładam na podpieczone, wystudzone ciasto). 

Następnie przechodzimy do masy serowej.
Masło, żółtka i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy porcjami ser i śmietanę. Cały czas ucierając dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitą na sztywno pianą z białek. 
Masę wylewamy na surowe (lub podpieczone) ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy około 70 minut do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (ciepły będzie się rozpadał przy krojeniu).
Ciasto gotowe! 👨‍🍳

2 komentarze :

  1. Aż chciałoby się wyciągnąć serniczek z monitora i zjeść :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów