niedziela, 13 lipca 2025

Ciasto budyniowe z 馃崚 wi艣niami

Jest i on! Obiecany przepis na ciasto z owocami. Jak ju偶 wcze艣niej wspomnia艂am, i mnie by艂y to wi艣nie, bo akurat te owoce mia艂am, ale mog膮 to by膰 jagody, maliny, czy jakiegokolwiek inne owoce (trzeba tylko pami臋ta膰, by te bardziej puszczaj膮ce soki ods膮czy膰).

Sk艂adniki na kruche ciasto:

- 2,5 szklanki m膮ki pszennej,

- 250 gram贸w mas艂a,

- 5 偶贸艂tek,

- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,

- 3 艂y偶ki cukru pudru.

Sk艂adniki na budyniow膮 piank臋:

- 5 bia艂ek, 

- 1 szklanka cukru,

- 1 opakowanie cukru waniliowego,

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub 艣mietanowego,

- 1/2 szklanki oleju.

Dodatkowo:

- 500 gram贸w wi艣ni lub innych owoc贸w,

- cukier puder do posypania.

Spos贸b przygotowania:

- ciasto kruche: m膮k臋 przesia膰, doda膰 do niej zimne, pokrojone w kostk臋 mas艂o, doda膰 proszek do pieczenia, cukier puder i 偶贸艂tka, a nast臋pnie zagnie艣膰 ciasto; ciasto podzieli膰 na dwie cz臋艣ci (40% i 60%), ka偶dy kawa艂ek w艂o偶y膰 osobno do woreczka i zamrozi膰;

- przygotowa膰 prostok膮tn膮 blach臋 do pieczenia (nasmarowa膰 margaryn膮 i posypa膰 bu艂k膮 tart膮 lub wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia), 

- na sp贸d blachy wy艂o偶y膰 wi臋ksz膮 cz臋艣膰 ciasta (wcze艣niej sch艂odzonego, w贸wczas ciasto b臋dzie bardziej kruche), ciasto wcze艣niej zetrze膰 na tarce o grubych oczkach, nast臋pnie ugnie艣膰 lekko r臋k膮 i wyr贸wna膰,

- podpiec spod w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza przez oko艂o 15 minut (na lekko z艂oty kolor), odstawi膰 do ostudzenia, 

- przygotowa膰 budyniow膮 piank臋: ubi膰 bia艂ka na sztywno, nast臋pnie dodawa膰 cukier i nadal ubija膰, powoli wsypa膰 budynie, a na koniec doda膰 olej i po艂膮czy膰 ze sob膮,

- na podpieczony, zimny sp贸d wy艂o偶y膰 budyniow膮 piank臋, wyr贸wna膰, 

- wi艣nie odcedzi膰 z soku, uk艂ada膰 ciasno na masie, nieco dociskaj膮c do 艣rodka,

- na wierzch zetrze膰 na tarce pozosta艂膮 cz臋艣膰 sch艂odzonego ciasta kruchego,

- piec w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza, przez oko艂o 30-40 minut,

- wystudzone ciasto posypa膰 cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Zobacz tak偶e: 馃憞馃憞馃憞

Jesienny wieniec z li艣ci i kasztan贸w