piątek, 4 lipca 2025

Drożdżówka z twarogiem i migdałową nutą

Nie samym rękodziełem człowiek żyje, prawda? 😉 Już zresztą zdążyliście się przyzwyczaić, że na blogu pojawia się czasem więcej wpisów niezwiązanych bezpośrednio z rękodziełem, niż tych stricte odpowiadających jego tematyce. Ale taki to już urok tego miejsca – czasem napiszę coś o ciekawej książce, innym razem wrzucę przepis. Mówiąc szczerze to te wszystkie przepisy wrzucam trochę dla swojego komfortu - łatwiej mi się w nich odnaleźć, jak szukam ich właśnie tu, nie musząc wertować setek wycinków z gazet i nurkować w plątaninie karteczek, na których kiedyś zapisałam daną recepturę. 

Jako że piekarnik ostatnio chodzi u mnie jak szalony, to dziś mam dla Was coś fajnego – przepis na klasyczną, domową drożdżówkę z twarogiem. Drożdżówka z tego przepisu wychodzi puszysta, a dzięki masie twarogowej, nie jest sucha. Do tego dochodzi kruszonka, która nadaje nieco maślano-migdałowego aromatu. 

Łapcie zatem przepis, bo to ciasto idealnie sprawdzi się w towarzystwie letniej kawy👇

Składniki ciasta drożdżowego: 

- 500 g mąki pszennej,

- 50 g świeżych drożdży,

- 150 g masła,

- 0,5 szkl. cukru,

- 1 opakowanie cukru wanilinowego,

- 3 jaja,

- 0,5 szkl. mleka,

- szczypta soli.

Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu,

- 4 żółtka, 

- 1,5 szkl. cukru pudru,

- 2 opakowania budyniu śmietankowego,

- 0,5 szkl. mleka,

- ja do masy twarogowej dodałam rodzynki, ale można i bez nich.

Składniki na kruszonkę: 

- 80 g cukru,

- 100 g mąki,

- 80 g masła

- płatki migdałów.

Przygotowanie:

- drożdże rozprowadzić z niewielką ilością ciepłego mleka i łyżką cukru,

- rozczyn drożdżowy pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia,

- do miski wsypać przesianą mąkę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, szczyptę soli, cukier, jajka, pozostałe ciepłe mleko,

- ciasto wyrobić,

- do ciasta dodać roztopione i lekko przestudzone masło,

- całość połączyć i ponownie wyrobić,

- ciasto odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia,

- w czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować masę serową: ser zmielić, dodać żółtka, cukier, i wymieszać, budyń rozrobić w podanej ilości mleka, następnie dodać do sera,

- przygotować blaszkę o wymiarach 25x30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tarta,

- wyłożyć na blachę wyrośnięte ciasto drożdżowe, 

- na ciasto wylać masę twarogową i posypać kruszonką,

- piec około 35 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów