Nie samym rękodziełem człowiek żyje, prawda? 😉 Już zresztą zdążyliście się przyzwyczaić, że na blogu pojawia się czasem więcej wpisów niezwiązanych bezpośrednio z rękodziełem, niż tych stricte odpowiadających jego tematyce. Ale taki to już urok tego miejsca – czasem napiszę coś o ciekawej książce, innym razem wrzucę przepis. Mówiąc szczerze to te wszystkie przepisy wrzucam trochę dla swojego komfortu - łatwiej mi się w nich odnaleźć, jak szukam ich właśnie tu, nie musząc wertować setek wycinków z gazet i nurkować w plątaninie karteczek, na których kiedyś zapisałam daną recepturę.
Jako że piekarnik ostatnio chodzi u mnie jak szalony, to dziś mam dla Was coś fajnego – przepis na klasyczną, domową drożdżówkę z twarogiem. Drożdżówka z tego przepisu wychodzi puszysta, a dzięki masie twarogowej, nie jest sucha. Do tego dochodzi kruszonka, która nadaje nieco maślano-migdałowego aromatu.
Łapcie zatem przepis, bo to ciasto idealnie sprawdzi się w towarzystwie letniej kawy👇
Składniki ciasta drożdżowego:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 150 g masła,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 jaja,
- 0,5 szkl. mleka,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu,
- 4 żółtka,
- 1,5 szkl. cukru pudru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 0,5 szkl. mleka,
- ja do masy twarogowej dodałam rodzynki, ale można i bez nich.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g cukru,
- 100 g mąki,
- 80 g masła
- płatki migdałów.
Przygotowanie:
- drożdże rozprowadzić z niewielką ilością ciepłego mleka i łyżką cukru,
- rozczyn drożdżowy pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia,
- do miski wsypać przesianą mąkę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, szczyptę soli, cukier, jajka, pozostałe ciepłe mleko,
- ciasto wyrobić,
- do ciasta dodać roztopione i lekko przestudzone masło,
- całość połączyć i ponownie wyrobić,
- ciasto odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia,
- w czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować masę serową: ser zmielić, dodać żółtka, cukier, i wymieszać, budyń rozrobić w podanej ilości mleka, następnie dodać do sera,
- przygotować blaszkę o wymiarach 25x30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tarta,
- wyłożyć na blachę wyrośnięte ciasto drożdżowe,
- na ciasto wylać masę twarogową i posypać kruszonką,
- piec około 35 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz