poniedziałek, 28 lipca 2025

Piankowy sernik - "ptasie mleczko"

Weekend wprawdzie za nami, ale tradycji musi stać się zadość, zatem w ramach podsumowania dni wolnych mam dla Was przepis na niedzielne ciasto. Jak zapewne wiecie, w niedziele zwykłam rozpoczynać dzień od jakiegoś wypieku - mam wówczas więcej czasu, to i pojawia się okazja do eksperymentowania w kuchni.

Tym razem postanowiłam upiec sernik - ale nie taki typowy, ciężki, zbity, który zwykłam robić, a delikatny, lekki i puszysty, pasujący do letniej aury. Szukałam wszędzie przepisu na tego typu ciasto i znalazłam pomysł na tzw. sernik z rosą. Wyszedł taki delikatny i piankowy, ze ja na swoje potrzeby nazwałam go ptasim mleczkiem - z uwagi na konsystencję ciasta nazwa ta wydała mi się bardziej adekwatna. 

Składniki na kruchy spód:

- 250 g mąki,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 150 g zimnego masła,

- 1/2 szklanki cukru pudru,

- 1 jajo,

- 2 żółtka.

Składniki na masę serową:

- 1 kg zmielonego twarogu,

- 2 jaja,

- 4 żółtka,

- 1 szklanka cukru,

- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii,

- 2 opakowania budyniu,

- 3 szklanki mleka,

- 1/2 szklanki oleju roślinnego.

Składniki na bezową piankę:

- 6 białek,

- 1 szklanka cukru.


Sposób przygotowania:

- kruche ciasto: wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, dodać cukier puder, wszystko wymieszać, następnie dodać 1 jajo i 2 żółtka (białka odłożyć na bezę); ciasto zagnieść uformować kulę i odstawić do lodówki;

- przygotować blachę o wymiarach ok. 30x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blachę wyłożyć schłodzony kruchy spód, równomiernie rozprowadzając na całości (można rozdzielać na plasterki, wykładać i następnie ugniatać rękoma),

- tak przygotowany spód podpiec przez około 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza,

- masa serowa: 2 jaja i 4 żółtka (4 białka odłożyć do piany bezowej) ubić z dodatkiem cukru na puszysty, biały krem,

- do masy jajecznej dodawać stopniowo twaróg, miksując na średnich obrotach miksera,

- w osobnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami, 

- mleko z budyniami dodawać stopniowo do masy serowej,

- do całości masy dodać olej roślinny,

Uwaga! Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka - taka właśnie ma być.

- przygotowaną, płynną masę serową wylewany na podpieczony wcześniej spód z kruchego ciasta,

- całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza,

- bezowa pianka: białka ubijamy z cukrem na sztywną, gęstą pianę, 

- wyłożyć ubitą pianę na gorący sernik, wygładzić powierzchnię, 

- na wierzchu pianki można zrobić ozdobne rowki, np. przy pomocy widelca, czy płytki do dekoracji tortów,

- ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut, w nieco niższej temperaturze, około 150 stopni Celsjusza.


2 komentarze :

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów