sobota, 21 listopada 2015

Ciasto marchewkowe




     Dziś post o dość nietypowej dla bloga tematyce. W roli głównej wystąpi bowiem ciasto marchewkowe. Jesienią można spróbować także wypieków z dodatkiem dyni, ja jednak jestem zdeklarowaną fanką przysmaków z marchewką.
Receptura ciasta marchewkowego nie należy do skomplikowanych.
Do jego przygotowania potrzebujemy:

- 4 jaj,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanki oleju,
- 2 szklanki startej marchwi (około 4 - 5 sztuk),
- 1 szklanki cukru,
- przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- szczypty soli.


     Przed połączeniem składników musimy zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Następnie ucieramy żółtka z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy resztę składników.


      Na koniec wlewamy ubitą pianę i startą marchew. Całość wykładamy na małą blaszkę, tzw. "keksówkę" i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Po około 45-55 minutach wyjmujemy ciasto i studzimy. Następnie dekorujemy polewą czekoladową.

Do przygotowania polewy potrzebujemy:
- 1/4 kostki masła,
- 1 łyżki wody,
- 3 łyżek cukru,
- 2 łyżek kakao.

   Do garnuszka wkładamy 1/4 kostki masła i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy wodę i cukier. Na koniec wsypujemy kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i po wystudzeniu polewamy masą ciasto.

ciasto gotowe!
Smacznego!


6 komentarzy :

  1. Ciasto marchewkowe znam i lubię :) Twój przepis bardzo fajny. Też koniecznie muszę wypróbować z polewą czekoladową, bo zazwyczaj posypywałam ciasto cukrem pudrem. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że uwielbiam marchew i to w każdej postaci. To jedno z moich ulubionych ciast. Polecam wypróbować z polewą czekoladową. Pycha :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię te ciasto :)
    Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także. Dodatkowym atutem jest szybkość wykonania - 20 min i ciasto trafia do piekarnika ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Robiłam dawno temu ciasto marchewkowe a częściej robię z dynią. Teraz zaczęłam unikać cukru i mam do wypróbowania ciasto z dyni jedynie z trzema łyżeczkami ksylitolu, mam zamiar zastąpić cukrem. I tak się zastanawiam patrząc na Twoje pyszne ciasto, czy byłoby równie udane gdybym też wsypała tak malutko cukru. Nie mam zbyt dużego doświadczenia a Twoje ciasto mnie kusi:)) ja w ogóle jestem łasuch jeśli chodzi o ciasta:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że do tego ciasta można dodać nieco mniej cukru, niż jest to podane w przepisie. Już marchew sama w sobie jest lekko słodkawa, więc i ciasto nabiera słodkiego posmaku właśnie dzięki marchwi. Swoją drogą, ciekawa jestem, według jakiego przepisu robisz ciasto dyniowe. Chętnie bym je wypróbowała. Pozdrawiam :)

      Usuń