Mam dla was coś pysznego - przybywam z przepisem na torcik z kremem na bazie serka mascarpone. Przepis nieco kombinowany - musiałam ratować krem, który początkowo wyszedł niewystarczająco gęsty. Koniec końców całość okazała się smaczna, a samo ciasto nie jest trudne do zrobienia.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 jaja,
- 130 gramów drobnego cukru (około 2/3 szklanki),
- 90 gramów mąki pszennej (1/2 szklanki),
- 20 gramów kakao (3 łyżki),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Gotowy biszkopt można nawilżyć wywarem z kawy.
Krem (mój był z podwójnej porcji):
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 75 gramów cukru,
- 300 ml mleka,
- 100 gramów masła,
- 250 gramów serka mascarpone,
- kakao
- żelatyna (do rozrobienia z ciepłym mlekiem).
Wykonanie (biszkopt):
- mąkę przesiać z kakao,
- jajka ubić na puszystą pianę,
- do jajek dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając,
- do zmiksowanych jaj dodać mąkę z kakao,
- dosypać proszku do pieczenia,
- całość połączyć,
- wylać na blaszkę,
- biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 40 minut.
Wykonanie (krem):
- z 300 ml mleka odlać odrobine i rozmieszać w niej budyń,
- pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem,
- mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości,
- budyń zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia,
- masło ubić do białości i miksować z wystudzonym budyniem,
- do całości dodawać stopniowo serek mascarpone,
- jeśli konsystencja kremu wyjdzie niewłaściwa (krem okaże się za rzadki) dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz