wtorek, 11 marca 2025

Przepis na klasyczny tort grysikowy

Pamiętacie torty, nazywane przez niektórych ciastem czeskim, a niekiedy miodownikiem (choć miodownik to inny rodzaj ciasta, jednak słyszałam i to określenie w odniesieniu to tegoż właśnie wypieku)? Otóż szukałam pomysłu na tort urodzinowy i przypomniałam sobie o tej niezawodnej recepturze. 


Składniki na blaty do tortu:

(ja robię tort z czterema blatami - można zrobić nieco wyższy, wówczas odpowiednio przemnażamy proporcje):

- 2 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,

- 1 szklanka cukru lub ksylitolu,

- 3 łyżki miodu,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1/2 kostki masła,

- przyprawa korzenna.

Krem:

- 900 ml mleka,

- 10 łyżek kaszy manny,

- 1 opakowanie cukru wanilinowego,

- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu,

- 1 kostka masła,

- 3 łyżki kakao,

- marmolada lub powidła owocowe.


Polewa: według uznania - można przygotować według przepisu: 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki masła.  


Sposób przygotowania:

Zaczynami od przygotowania miodowych placków.

- na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki sypkie, wbijamy jaja, dodajemy miód i masło,

- ciasto zagniatamy i wyrabiamy do momentu aż uzyska jednolitą konsystencję,

- wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy,

- poszczególne blaty pieczemy osobno, w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 13-15 minut (trzeba uważać, żeby nie trzymać ciasta w piekarniku za długo, ponieważ blaty staną się zbyt twarde),

- gotowe blaty odstawiamy do wystygnięcia, dodatkowo można przyciąć ranty korzystając z rantu cukierniczego, dzięki czemu poszczególne elementy będą ładnie ze sobą współgrać. 

- przechodzimy do przygotowania kremu: zagotowujemy mleko, następnie dodajemy kasze mannę z cukrem i cukrem wanilinowym,

- ciągle mieszając gotujemy kaszę przez około 4 minuty,

- gdy masa wystygnie, ucieramy ją z masłem na puszysty krem,

- 1/3 masy łączymy z 3 łyżkami kakao,

- na pierwszy blat nakładamy marmoladę/powidła, a następnie masę kremową,

- tak samo robimy z drugim blatem,

- na trzeci blat nakładamy masę z dodatkiem kakao,

- przykrywamy czwartym blatem, następnie dekorujemy polewą, owocami, czekoladkami - według uznania.

3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, trochę nietypowy, ale naprawdę warto spróbować! :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Może kiedyś zdołam zmobilizować się do zdobienia
    takiego dzieła🎂

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów