poniedziałek, 4 sierpnia 2025

Ciasto z owocami - hit lata

Lato... W zasadzie już jego półmetek. Nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała tego czasu – i owoców, które ta pora roku ze sobą niesie – do kuchennych eksperymentów. Jednak dzisiejszy wpis będzie mało "eksperymentalny", chcę się bowiem z Wami podzielić przepisem na najprostsze ciasto z owocami. Takie ciasto robi się w pięć minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia – ale tego nie traktuję jako "robocizny").
 

To ciasto robię wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę spędzać połowy dnia w kuchni. Jest lekkie, puszyste, pełne owoców i idealnie wpisuje się w klimat sierpniowego popołudnia.

Oczywiście istotna tu jest baza - owoce każdy doda według uznania i zgodnie z tym, co dana pora roku oferuje w tym względzie. W moim przypadku były to śliwki i borówki amerykańskie. Mogą to być niemal każde inne owoce - maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie, rabarbar, czy co tam przyjdzie komu do głowy. 

No to jedziemy z przepisem! 👩‍🍳

Składniki: 

- owoce (według uznania): u mnie śliwki i borówki,

- 5 jaj,

- 150 g cukru,

- 1 łyż. cukru wanilinowego,

- 250 g maki pszennej,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 szklanka oleju roślinnego (około 250 ml).

Sposób przygotowania:

- owoce umyć i osuszyć, w przypadku bardziej soczystych - odsączyć,

- jaja ubić z cukrem na puszystą masę,

- do masy jajecznej dodawać stopniowo olej,

- połączyć całość z pozostałymi składnikami, wymieszać na jednolite ciasto,

- formę do pieczenia (ja miałam tortownicę o 23 cm średnicy, ale może być też forma o wymiarach 21x25 cm) wyłożyć papierem lub natłuścić i posypać bułka tartą,

- wylać ciasto na blachę,

- na ciasto wyłożyć owoce,

wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza, piec przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Gotowe!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów