środa, 23 grudnia 2015

Śleżyki wileńskie

      Dziś pewnie w każdym domu kuchenne szaleństwo sięga zenitu. Bo jak to zwykle bywa, większość spraw zostawiamy na koniec. Ale spokojnie - to już ostatnia prosta ;) Już jutro rozsiądziemy się wygodnie, pałaszując przysmaki z wieczerzy wigilijnej.
      I właśnie o tych wigilijnych przysmakach postanowiłam naskrobać kilka słów. Na każdym bowiem stole znajdzie się potrawa, która z racji swojej regionalności, może wydać się nam obca. Mnie zawsze intrygowała kutia, której smaku do dziś nie poznałam. 
       Natomiast u mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć tzw. śleżyków wileńskich, czyli małych, kruchych ciasteczek, podawanych w zalewie mleczno-makowej.



Przepis na śleżyki nie jest skomplikowany. Do zrobienia ciasteczek, potrzebujemy:
- 1 kg mąki,
- 1 kostki masła, 
- 3 żółtek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 małej śmietany,
- proszku do pieczenia.

    Całość urabiamy w misce, potem, gdy już nabierze jednolitej konsystencji przenosimy na stolnicę. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w ruloniki i tniemy na kawałki przypominające kopytka ziemniaczane. Do ciasta można dosypać sypki mak (ja dodaję mak do połowy ciasta, pozostałą część piekę bez dodatków). Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy w temperaturze ok. 180 st.

Następnie przygotowujemy zalewę.
Zalewa składa się z mleka, miodu, słodkiej masy makowej i bakalii. 
Ciasteczka zalewamy tak przygotowaną masą.Całość odstawiamy, aby ciasteczka nasiąkły. 



I gotowe! 
Nasze ciasteczka w zalewie mleczno-makowej 
można podawać do stołu :)

4 komentarze :

  1. Świetny przepis, muszę wypróbować :)
    Mam nadzieję, że nagroda w moim blogowym konkursie do Ciebie dotarła :)
    Życzę ci Wesołych i Spokojnych Świąt i pozdrawiam serdecznie :)
    mikaglo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis polecam :)
      Dziękuję za życzenia i fantastyczny prezent :) Paczuszkę otworzyłam w Wigilię - taką sobie zrobiłam niespodziankę. Jutro opublikuję zdjęcia :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam! To jeden z moich ulubionych przysmaków.
      Pozdrawiam

      Usuń