Dziś pewnie w każdym domu kuchenne szaleństwo sięga zenitu. Bo jak to zwykle bywa, większość spraw zostawiamy na koniec. Ale spokojnie - to już ostatnia prosta ;) Już jutro rozsiądziemy się wygodnie, pałaszując przysmaki z wieczerzy wigilijnej.
I właśnie o tych wigilijnych przysmakach postanowiłam naskrobać kilka słów. Na każdym bowiem stole znajdzie się potrawa, która z racji swojej regionalności, może wydać się nam obca. Mnie zawsze intrygowała kutia, której smaku do dziś nie poznałam.
Natomiast u mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć tzw. śleżyków (czy też śliżyków) wileńskich, czyli małych, kruchych ciasteczek, podawanych w zalewie mleczno-makowej.
Przepis na śleżyki/śliżyki nie jest skomplikowany. Do zrobienia ciasteczek, potrzebujemy:
- 1 kg mąki,
- 1 kostki masła,
- 3 żółtek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 małej śmietany,
- proszku do pieczenia.
Całość urabiamy w misce, potem, gdy już nabierze jednolitej konsystencji przenosimy na stolnicę. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w ruloniki i tniemy na kawałki przypominające kopytka ziemniaczane. Do ciasta można dosypać sypki mak (ja dodaję mak do połowy ciasta, pozostałą część piekę bez dodatków). Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy w temperaturze ok. 180 st.
Następnie przygotowujemy zalewę.
Zalewa składa się z mleka, miodu, słodkiej masy makowej i bakalii.
Ciasteczka zalewamy tak przygotowaną masą. Całość odstawiamy, aby ciasteczka nasiąkły.
I gotowe!
Ciasteczka w zalewie mleczno-makowej
można podawać do stołu :)
Świetny przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nagroda w moim blogowym konkursie do Ciebie dotarła :)
Życzę ci Wesołych i Spokojnych Świąt i pozdrawiam serdecznie :)
mikaglo.blogspot.com
Przepis polecam :)
UsuńDziękuję za życzenia i fantastyczny prezent :) Paczuszkę otworzyłam w Wigilię - taką sobie zrobiłam niespodziankę. Jutro opublikuję zdjęcia :)
Pozdrawiam
Bardzo fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło !
Zdecydowanie polecam! To jeden z moich ulubionych przysmaków.
UsuńPozdrawiam