poniedziałek, 4 listopada 2024

Pomysł na ciasto makowe - makowiec japoński

Jak już pisałam, jestem wielką miłośniczką wszelakich wypieków makowych, stąd też mam dla was jeszcze jeden ciekawy przepis - pomysł na makowiec japoński. To banalnie prosta w wykonaniu propozycja, niewymagająca dużych nakładów czasowych (wiecie, odpada czas zagniatania i rośnięcia ciasta drożdżowego na typowy makowiec). 

Składniki:

- 850 g gotowej masy makowej,

- 5 jaj,

- 200 g masła,

- 8 łyżek kaszy manny,

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,

- 100 g bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów itp.),

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- aromat migdałowy.

Sposób przygotowania:

- białka ubijamy na sztywną pianę,

- miękkie masło ucieramy z żółtkami, 

- do masła z żółtkami dodajemy masę makową, miksujemy, 

- dosypujemy kasze mannę, budyń, proszek do pieczenia, dodajemy aromat, na koniec wsypujemy bakalie,

- do masy dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką (już nie mikserem),

- całość wykładamy na blachę (ok 24 cm x 24 cm), pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto możemy oblać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałów, co delikatnie podbije smak. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów