Jak już pisałam, jestem wielką miłośniczką wszelakich wypieków makowych, stąd też mam dla was jeszcze jeden ciekawy przepis - pomysł na makowiec japoński. To banalnie prosta w wykonaniu propozycja, niewymagająca dużych nakładów czasowych (wiecie, odpada czas zagniatania i rośnięcia ciasta drożdżowego na typowy makowiec).
Składniki:- 850 g gotowej masy makowej,
- 5 jaj,
- 200 g masła,
- 8 łyżek kaszy manny,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 100 g bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów itp.),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat migdałowy.
Sposób przygotowania:
- białka ubijamy na sztywną pianę,
- miękkie masło ucieramy z żółtkami,
- do masła z żółtkami dodajemy masę makową, miksujemy,
- dosypujemy kasze mannę, budyń, proszek do pieczenia, dodajemy aromat, na koniec wsypujemy bakalie,
- do masy dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką (już nie mikserem),
- całość wykładamy na blachę (ok 24 cm x 24 cm), pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto możemy oblać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałów, co delikatnie podbije smak.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz