Odgrzebywania starych przepis贸w ci膮g dalszy! 馃槂 Pami臋tacie serowy domek, czy te偶 jak kto woli chatk臋, kt贸ra kr贸lowa艂a na sto艂ach w latach 90-tych ubieg艂ego wieku? Ostatnio widzia艂am j膮 w cukierni i przypomnia艂am sobie w贸wczas o jej istnieniu. Wnet si臋gn臋艂am po przepi艣nik i postanowi艂am odtworzy膰 to, jak偶e lubiane przeze mnie, ciacho.
Czego potrzebujemy do jego wykonania?
- 500 gram贸w t艂ustego lub p贸艂t艂ustego twarogu w kostce,
- 60 gram贸w mas艂a,
- 100 gram贸w cukru pudru,
- laski wanilii (ewentualnie kilka kropli olejki zapachowego),
- 30 sztuk herbatnik贸w,
- 2 艂y偶ek kakao.
Dodatkowo do ciasta warto doda膰 polewy czekoladowej. Ka偶dy robi j膮 wedle innej receptury, s膮 tez tacy, kt贸rzy kupuja gotow膮 lub roztapiaj膮 czekolad臋. Ja robi臋 j膮 zwykle tak: 1/4 kostki mas艂a rozpuszczam w rondelku z 1 艂y偶k膮 wody, 2-3 艂y偶kami cukru oraz kakao. Ca艂o艣膰 rozpuszczam na wolnym ogniu. Jak zaczyna lekko "pyrka膰", zdejmuj臋 z ognia i lekko ostudzon膮 polew膮 dekoruje ciasto.
Spos贸b przygotowania chatki:
- w rondelku roztapiamy mas艂o i odstawiamy do przestudzenia,
- 偶贸艂tka ucieramy z cukrem pudrem,
- twar贸g mielimy lub przeciskamy przez maszynk臋 (ja zwykle, kiedy nie chce mi si臋 wyci膮ga膰 maszynki, bl臋duj臋 przy pomocy blendera r臋cznego na g艂adk膮 mas臋),
- twar贸g miksujemy z przestudzonym mas艂em i przygotowan膮 wcze艣niej mas膮 jajeczn膮,
-do miseczki odk艂adamy oko艂o 1/4 masy, dodajemy do niej kakao,
- na arkusz folii aluminiowej wyk艂adamy 15 herbatnik贸w, w rz臋dach 5x3,
- na herbatniki rozsmarowujemy r贸wnomiernie mas臋 serow膮 (t臋 bez dodatku kakao),
- przykrywamy drug膮 warstw膮 herbatnik贸w,
- na drug膮 warstw臋 herbatnik贸w wyk艂adamy mas臋 serow膮 z dodatkiem kakao,
- tak przygotowan膮 chatk臋 sk艂adamy w formie graniastos艂upa tr贸jk膮tnego (formujemy "tr贸jk膮tn膮 chatk臋"),
- ciasto owijamy foli膮 aluminiowa i wk艂adamy do lod贸wki na co najmniej 2 godziny,
- gotow膮 chatk臋 dekorujemy polew膮 czekoladow膮, ewentualnie tak偶e wi贸rkami kokosowymi lub p艂atkami migda艂贸w.
Dobrze, jak chatka pole偶y w lod贸wce do dnia nast臋pnego, w贸wczas herbatniki po艂膮cz膮 si臋 z twarogiem. I gotowe!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz