czwartek, 12 grudnia 2024

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem

Wygląda na to, że znalazłam nowy sposób na radzenie sobie ze stresem - pieczenie ciast, ciasteczek, bułeczek. Także wszystko wskazuje na to, że jeszcze jakiś czas pomęczę Was wpisami kulinarnymi 😋 

Tym razem mam dla Was coś mniej słodkiego - bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. to nadzienie to ciekawostka - zrobiłam je wprawdzie w dwóch wersjach, ale pomysł na jedno z wypełnień był dla mnie zaskoczeniem. Otóż pierwszy farsz zrobiłam w dość typowy sposób - podsmażyłam pieczarki z cebulką, dodałam pokrojona kiełbasę (również podsmażoną). zatem taki standardowy farsz. Za to drugi pomysł był dla mnie nowością - farsz składał się z trzech składników: twarogu, kaszy gryczanej i cebuli (oczywiście dodałam tez przyprawy: sól, pieprz, nieco ziół prowansalskich).


Jak zatem wygląda przepis na bułeczki? Otóż jest bardzo prosty, a wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania macie poniżej 👇


Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 25 g drożdży.

Sposób wykonania: 
- przygotowujemy rozczyn drożdżowy: drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy mleko i wodę, lekko podsypujemy mąką, mieszamy i zostawimy pod przykryciem do wyrośnięcia,
- do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,  wbijamy jajko, wlewamy olej,
- zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne,
- ciasto formujemy na kształt kuli i odstawiamy w misce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość)

- ciasto dzielimy na równej wielkości kule,
- każdą część rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu, zlepiamy u dołu (bułki wyrosną, wiec trzeba je dokładnie nadziać farszem, żeby nie były suche),
- bułki wykładamy na papier do pieczenia,
- wierzch smarujemy białkiem lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wierzch posypujemy według uznania: sezamem, czarnuszką, ziarnami siemienia lnianego, czy słonecznika,
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut.


Farsz (według uznania):
- pierwsza propozycja: na bazie kaszy gryczanej i twarogu: kostka twarogu półtłustego 250 g, ok. 200 g kaszy gryczanej, cebula, sól, pieprz, zioła prowansalskie; 
Wykonanie farszu gryczanego: kaszę gryczaną zagotować, cebulkę pokroić, zeszklić na wolnym ogniu, do cebulki dodać rozbity widelcem twaróg, wymieszać, dodać do kaszy gryczanej, połączyć składniki i doprawić solą, pieprzem, ziołami.
- druga propozycja: farsz pieczarkowy: cebulę pokroić, zeszklić na wolnym ogniu, dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną kiełbasę, przyprawić solą, pieprzem, podsmażyć na wolnym ogniu.

No i mamy gotowe bułeczki! 👨🏽‍🍳



4 komentarze :

  1. Pyszności, chętnie bym upiekła. Ostatnio piekę najczęściej muffinki bo moja córeczka je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki z tego przepisu zawsze się udają - polecam. A co do muffinek, też je bardzo lubię 😋

      Usuń
  2. Całkiem fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów