piątek, 12 września 2025

Wrześniowy hit - tarta ze śliwkami

Niektórzy wrzesień w kuchni rozpoczynają od dyni – ja od wypieków ze śliwkami. Te owoce idealnie nadają się zarówno na przetwory, jak i na słodkie wypieki. Ba, zbiory śliwek w tym roku to była dla mnie także okazja do zrobienia knedli, które ostatnio wyjątkowo polubiłam. Ale choć knedle są świetne, to jednak najbardziej czekam na moment, gdy mogę przygotować śliwkową tartę. 
Dlaczego akurat tartę? Jest prosta w wykonaniu, a z uwagi na fakt, że ciasto zagniatam zwykle „na raty” – wieczorem przygotowuję kulę ciasta i zostawiam ją na noc w lodówce – samo upieczenie tarty zajmuje później dosłownie chwilę. Dzięki temu następnego dnia mogę włożyć śliwki w kruche ciasto, posypać kruszonką (czasem też odrobiną cynamonu) i już po kilkudziesięciu minutach w domu unosi się zapach września.
To teraz łapcie przepis na to cukiernicze cudo 👇😜

Składniki na ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej (około 160 gramów),
- 80 gramów masła,
- 50 gramów cukru pudru (około 4 łyżki),
- 1 żółtko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.

Składniki na kruszonkę: 
- pół szklanki mąki pszennej (około 80 gramów),
- 50 gramów drobnego cukru,
- 50 gramów masła.

Dodatkowo:
- około 500 gramów śliwek,
- cynamon (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania:
- do mąki dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 gramów cukru pudru oraz szczyptę soli,
- masło kroimy na kawałki i dodajemy do reszty składników,
- na koniec wrzucamy żółtko,
- całość wyrabiamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji,
- ciasto formujemy na kształt kuli,
- owijamy folią i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około godzinę - to wystarczy, ale jeśli zostawicie tak, jak ja, tj. na noc, też nic się nie stanie); dzięki schłodzeniu ciasto jest potem bardziej kruche,
- w kolejnym etapie (gdy już mamy schłodzoną kule ciasta), przygotowujemy formę do pieczenia tart, około 24 cm (natłuszczamy, dodatkowo można obsypać np. kaszą manną),
- ciasto układam na dnie foremki (rozrywam je palcami i ugniatam na dnie tak, by przykryło całą formę, łącznie z rantami),
- ciasto nakłuwam widelcem i delikatnie podpiekam (opcjonalnie), a następnie pozostawiam do wystudzenia i układam na nim pozbawione pestek i pocięte na ćwiartki śliwki (skórką w stronę ciasta),
- następnie wyrabiam w misce składniki na kruszonkę, którą następnie rozkruszam i rozsypuję na warstwie śliwek,
- tartę wkładam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut,
- upieczoną tartę posypuję cukrem pudrem. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów