poniedziałek, 1 grudnia 2025

Szarlotka królewska

Niedziela - czas na ciasto, bo niedziela bez ciasta to nie niedziela! Co robię tego dnia tuż po porannym treningu? Oczywiście, biorę się za wypieki. Na co padło tym razem? Otóż ta niedziela miała zapach jabłek z cynamonem. Choć za oknem bardziej zima niż jesień, postawiłam na jeszcze jesienny akcent.

Wynalazłam przepis na szarlotkę - ale taką bardziej "bogatą", bo z masą kremową i na biszkoptowym spodzie. Przepis fajny, nieco czasochłonny, ale łatwy w przygotowaniu. Bo co by tu się mogło nie udać? Pieczenia wymaga jedynie biszkoptowa baza, reszta ciasta jest na zimno. No może śmietanowy krem z mascarpone można "przebić" przy ubijaniu - wówczas masa się zważy. Ale tak poza tym, tu nie ma nic, co mogłoby pójść nie tak.

Tym przydługim wstępem przechodzimy do przepisu 😏

Składniki:

Biszkopt:

- 4 jaja,

- 3/4 szklanki maki pszennej tortowej,

- 1/4 szklanki cukru,

- 4 łyżki oleju roślinnego,

- łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:

- 2 kg kwaśnych jabłek,

- 1 szklanka wody (około 250 ml),

- 2 galaretki owocowe.

Krem śmietanowy:

- 500 ml śmietanki 30%,

- 250 gramów serka mascarpone,

- 50 gramów cukru pudru,

- 1 łyżka żelatyny,

- 50 ml wrzątku.

Do dekoracji:

- starta czekolada.

Sposób przygotowania (biszkopt):

- mąkę połącz z proszkiem do pieczenia,

- oddziel białka od żółtek,

- białka ubij na sztywno,

- do białek dodaj cukier i dalej ubijaj,

- dodaj żółtka i olej - dalej miksuj przez chwilę,

- dodaj mieszankę z mąki z proszkiem do pieczenia,

- połącz składniki szpatułką,

- wyłóż na blaszkę o wymiarach 30x20 cm,

- piecz około 20-25 minut

- gotowy biszkopt odwróć na drugą stronę i skrop sokiem z cytryny.

Masa jabłkowa:

- jabłka obierz (ja tarłam bez obierania) i pokrój na małe cząstki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach,

- wyłóż jabłka do garnka,

- dodaj cynamon i łyżkę miodu,

- jabłka gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika, w tzw. międzyczasie dolej wody (ona powinna się zredukować podczas gotowania)

- doprowadź jabłka do zagotowania, zamieszaj i zmniejsz moc palnika,

- gotowanie jabłek powinno zając około 15-20 minut,

- po zdjęciu jabłek z ognia wsyp do nich 2 galaretki owocowe i wymieszaj,

- odstaw jabłka do przestudzenia,

- przygotowaną i lekko wystudzoną masę wyłóż na biszkopt, na wierzch można wysypać dodatkowo cynamon.

Krem śmietanowy:

- żelatynę zalej wrzątkiem i wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia,

- do misy miksera wlej śmietankę (wcześniej schłodzoną) i serek mascarpone,

- dodaj cukier puder,

- wymieszaj śmietankę z serkiem i cukrem pudrem i ubijaj na średnich obrotach miksera (następnie zwiększ obroty),

- masę ubijaj do jednolitej, dość sztywnej konsystencji, ale uważaj, by nie "przebić" kremu, wówczas śmietanka może się zważyć,

- do kremu wlej ostrożnie lekko wystudzoną żelatynę,

- wymieszaj całość,

- masę śmietanową wyłóż na warstwę jabłkową, wyrównaj,

- całość udekoruj płatkami czekolady,

- ciasto wstaw do lodówki i schłodź (składniki się połączą i ciasto zyska zwartą "strukturę".

I gotowe!

A poniżej relacja z przygotowania ciasta 👇

Szarlotka królewska - krok po kroku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów