piątek, 5 lipca 2024

Przepis na kruche rogaliki

Sezon ogórkowy w pełni - nie mam dla Was zatem żadnych nowości handmadowych. Nie oznacza to jednak, że nic z szydełkowych i haftowanych pomysłów nie czeka gdzieś w poczekalni - mam rozpoczęte dwie robótki, które jakoś nie mogą doczekać się ukończenia. Może nadchodzący urlop sprawi, że realizacja planów nieco przyśpieszy i będę mogła pochwalić się nowym (tym razem tematycznym) wpisem.
Póki co podzielę się z Wami przepisem na kruche rogaliki. To przysmak błyskawiczny do wykonania, a przy tym te rogaliki praktycznie zawsze się udają! Tu nie ma szans, że coś nie wyjdzie.

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dkg masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- wypełnienie - wedle upodobań: marmolada, krem czekoladowy, powidła.

Przygotowanie:
- wymieszać w misce sypkie składniki,
- dodać masło, ucierać do uzyskania kruszonki,
- dodać żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto,
- ciasto uformować w kulę, owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 60 min,
- schłodzone ciasto rozwałkować na blacie lub posypanej mąką stolnicy,
- z rozwałkowanego ciasta wyciąć trójkąty, u których podstawy umieścić nadzienie (konfitury, czekoladę itp.), następnie formować - zwijać na kształt rogalików,
- rogaliki posmarować roztrzepanym jajem i posypać cukrem gruboziarnistym,
- piec około 15 minut w temperaturze 180 st. C.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów