czwartek, 5 grudnia 2024

Drożdżówka z twarogiem, która zawsze się udaje

Ponownie mam dla Was coś, co nijak się ma do rękodzieła, mianowicie mój ulubiony ostatnio temat blogowych wpisów - domowe wypieki. Tym razem proponuję Wam drożdżową struclę z twarogiem. Gwarantuję - jest przepyszna 😋

Łapcie zatem przepis 👇

Składniki na ciasto drożdżowe:

- 500 g mąki pszennej tortowej,

- 40 g świeżych drożdży,

- 250 ml (ok. 1 szkl.) lekko ciepłego mleka,

- 50 g (ok. 3 łyżki) cukru,

- 50 g masła,

- 4 żółtka,

- szczypta soli.

Składniki na masę serową:

- 500 g twarogu,

- 1 żółtko,

- 2 łyżki drobnego cukru (ok. 35 g).

Lukier:

- 18 g soku z cytryny (ja dodaję trochę więcej, "na oko"),

- 120 g cukru pudru - około 10 łyżek.


Wykonanie:

- rozpoczynamy od rozrobienia rozczynu drożdżowego: 40 g drożdży pokruszyć, dodać dwie łyżki mąki, łyżkę cukru, ok 50 ml mleka, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 20 minut,

- gotowy rozczyn (lekko spieniony), łączymy z resztą składników na ciasto drożdżowe, 

- całość najpierw mieszamy w misce, a potem wyrabiamy na stolnicy,

- ciasto wykładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto po wyrobieniu powinno mieć jednolitą konsystencję), 

- w czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość, przygotowujemy masę serową: twaróg w kostce mielimy (ja użyłam do tego blendera), do dajemy dwie łyżki cukru oraz jedno żółtko; całość mieszamy,

- do masy serowej można dodać rodzynek (ja akurat nie miałam rodzynek, ale następnym razem na pewno je dodam),

- wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy,

- rozwałkowujemy na kształt owalu, po rozwałkowaniu ciasto nie powinno być grubsze niż 10 cm,

- rozwałkowany placek smarujemy masą serową (równomiernie, po całej długości), 

- zwijamy ciasto w rulonik, rozpoczynając od węższej strony,

- rulon z farszem przecinamy na pół (ale nie do końca, zostawiamy nierozciętą część u nasady), 

- zaplatamy oba kawałki w warkocz (owijamy wokół siebie), 

- zwinięta struclę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,

- struclę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny, 

- struclę smarujemy roztrzepanym białkiem i możemy posypać płatkami migdałów,

- wstawiamy do piekarnika (180 stopni, góra-dół), na około 40 minut,

- gotową i wystudzoną struclę smarujemy lukrem cytrynowym: do miseczki wlewamy 3 łyżki soku z cytryny, dodajemy 10 łyżek cukru pudru, rozcieramy, dodajemy nieco wrzącej wody.

I gotowe! 😋


2 komentarze :

Zobacz także: 👇👇👇

Jesienny wieniec z liści i kasztanów