Ponownie mam dla Was coś, co nijak się ma do rękodzieła, mianowicie mój ulubiony ostatnio temat blogowych wpisów - domowe wypieki. Tym razem proponuję Wam drożdżową struclę z twarogiem. Gwarantuję - jest przepyszna 😋
Łapcie zatem przepis 👇
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 250 ml (ok. 1 szkl.) lekko ciepłego mleka,
- 50 g (ok. 3 łyżki) cukru,
- 50 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki drobnego cukru (ok. 35 g).
Lukier:
- 18 g soku z cytryny (ja dodaję trochę więcej, "na oko"),
- 120 g cukru pudru - około 10 łyżek.
Wykonanie:
- rozpoczynamy od rozrobienia rozczynu drożdżowego: 40 g drożdży pokruszyć, dodać dwie łyżki mąki, łyżkę cukru, ok 50 ml mleka, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 20 minut,
- gotowy rozczyn (lekko spieniony), łączymy z resztą składników na ciasto drożdżowe,
- całość najpierw mieszamy w misce, a potem wyrabiamy na stolnicy,
- ciasto wykładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto po wyrobieniu powinno mieć jednolitą konsystencję),
- w czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość, przygotowujemy masę serową: twaróg w kostce mielimy (ja użyłam do tego blendera), do dajemy dwie łyżki cukru oraz jedno żółtko; całość mieszamy,
- do masy serowej można dodać rodzynek (ja akurat nie miałam rodzynek, ale następnym razem na pewno je dodam),
- wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy,
- rozwałkowujemy na kształt owalu, po rozwałkowaniu ciasto nie powinno być grubsze niż 10 cm,
- rozwałkowany placek smarujemy masą serową (równomiernie, po całej długości),
- zwijamy ciasto w rulonik, rozpoczynając od węższej strony,
- rulon z farszem przecinamy na pół (ale nie do końca, zostawiamy nierozciętą część u nasady),
- zaplatamy oba kawałki w warkocz (owijamy wokół siebie),
- zwinięta struclę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,
- struclę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny,
- struclę smarujemy roztrzepanym białkiem i możemy posypać płatkami migdałów,
- wstawiamy do piekarnika (180 stopni, góra-dół), na około 40 minut,
- gotową i wystudzoną struclę smarujemy lukrem cytrynowym: do miseczki wlewamy 3 łyżki soku z cytryny, dodajemy 10 łyżek cukru pudru, rozcieramy, dodajemy nieco wrzącej wody.
I gotowe! 😋
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też nie najgorzej ;)
Usuń